donderdag 30 oktober 2008

Nieuwe regels voor 2009

Enkele belangrijke wijzigingen zullen plaatshebben voor 2009.
Plaatsing van zeilnummers en klasselogo's
http://www.internationalwindsurfing.com/files/usercontent/pages/Sailnumbers_for_windsurfing_racing_classes2.pdf
RRS veranderen ook maar het wordt er niet moeilijker mee het zou simpeler moeten worden
http://www.sailing.org/rrs

Volgend artikel komt van Techno Talents website (onze Nederlandse trainingspartners)
Veranderingen internationale Techno293 klasse regels
Voor de regels in Nederland, zie onderaan.

One Design
Na de proef met One Design tuigages op het laatste wereldkampioenschap, zal vanaf 1 januari 2009 de Techno293 klasse volledig “one design” zijn op het niveau van continentale en wereldkampioenschappen

Dus het EK en WK zijn volledig One Design. Tijdens andere ‘internationale wedstrijden’ zoals bijvoorbeeld de Northseacup of Baltic Cup blijft de “Approved rigs list 2005-2008″ nog steeds van kracht. Tenzij anders aangegeven in de Notice of Race.

Change down sails
De U17 en Open divisies varen op EK en WK verplicht met het 7.8 OD tuigage. Waait het te hard, dan kan er teruggeschakeld worden, naar het 6.8 OD tuigage of een andere 6.8 van de Approved rigs list.

De U15 surfers varen op het EK en WK verplicht met het 6.8 OD tuigage. Waait het te hard, dan kun je terug stappen naar de 5.8 of een zeil van 5.5m2 of kleiner (eigen keus, geen verplichtingen).

Nieuw 5.8 One Design tuigage
Begin 2009 zal Bic een nieuw 5.8m2 tuigage introduceren. Dit One Design zeil is al goedgekeurd voor de Techno293 klasse en mag tijdens alle Techno293 wedstrijden worden gebruikt, om naar terug te stappen of als grootste zeil voor de kleinere/jongere surfers.

Masten
Vanaf 2009 mag de 460cm mast ook in het 7.8 One Design tuigage gebruikt worden. Zo heb je nog maar één mast nodig voor de 6.8 en het 7.8 zeil. Bij de materiaalregistratie zul je een keuze moeten maken welke mast je wil gaan gebruiken tijdens het EK en/of WK. Je kunt daarna tijdens een EK of WK niet meer al naar gelang de windsterkte een kortere of langere mast gebruiken.

Lange termijn…
De verwachting voor de komende vier jaar is dat de regels m.b.t. de toegestane zeilen steeds verder zullen worden ingeperkt. Ieder jaar een klein beetje strikter. Eerst op EK en WK niveau, later ook voor andere (inter)nationale evenementen.

Nederland en België
En wat betekent dit voor de regels in Nederland en België? Vrij weinig, behalve als je van plan bent om deel te nemen aan het EK of WK in 2009.


Tnks to RJ(techno talents)


grtzs pat

Geen opmerkingen: